Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
Voor zonwering zijn er bepaalde automaten verkrijgbaar die registreren via een sensor of het waait of de zon schijnt en dan gaat de zonwering automatisch in of uit. Ik ben geen fan van zon- en windautomaten en in mijn blog leg ik uit waarom niet.
Deze zon- en windautomaten zijn vrij kostbaar, maar helaas zijn ze niet handig in gebruik. Deze automaten zijn vaak op de gevels van woningen gemonteerd, onder de windveer of op het boeiboord. Als er een harde wind staat, waar de automaat op zou moeten reageren, dan is het vaak zo dat deze wind niet bij de automaat komt. De wind slaat dan tegen de buitenzonwering aan, terwijl de automaat uit de wind gemonteerd is. Dan kan de zonwering beschadigd raken, terwijl je er zelf op vertrouwt dat de automaat zijn taken goed doet.
Als de automaten op een goede plek op de gevel van de woning zijn gemonteerd, dan reageert de automaat juist en stuurt de zonwering aan. Alleen is het zo, dat hier een flinke vertraging in zit, zo tussen de 4 tot 8 minuten. Dat is best een flinke tijd, waarin het in Nederland qua weer toch veranderlijk is. Het kan zomaar in die paar minuten heel hard gaan regenen en daarna kan het zonnetje weer gaan schijnen. Niets is zo veranderlijk als het weer is dan ook de uitdrukking.
Uit jarenlange ervaring is mijn eigen conclusie dat het niet handig is om te vertrouwen op een zon- en windautomaat. Het is gewoon het handigste om je buitenzonwering zelf te bedienen, dat werkt bovendien ook het snelste. Als je langer van huis bent, is het niet verstandig om je knikarmscherm helemaal uit te doen. Als je toch graag wil dat de zon uit je woning blijft, zet je scherm dan een klein stukje uit. Dan is in de zomer de warmte toch van je gevel af. Mocht je scherm toch helemaal nat regenen, laat het doek dan eerst goed drogen voordat je je zonnescherm weer in doet. Anders gaat het doek om de rol heen kreuken en dat is zonde. Deze kreukels gaan er namelijk niet snel meer uit.
Copyright © C. de Jong Montage | Webdesign: Studio EVG - Eveline van Ginneken