Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
Iedereen heeft een aardlekschakelaar bij de groepen in de meterkast zitten. Maar waarom zit deze er eigenlijk en wat doet deze schakelaar nou precies? Een aardlekschakelaar is een schakelaar die uitgaat als deze in contact komt met lekstoom. Lekstroom kan je zien als een soort lekkage in het elektra netwerk.
Lekstroom is zeer gevaarlijk, want hierdoor kunnen apparaten en andere geleidende zaken onder stroom te komen staan, zaken die niet onder stroom hóren te staan. Het gevaar van elektrocutie is hierdoor vrij groot, wat dodelijke gevolgen kan hebben. Wanneer er lekstroom optreedt, door bijvoorbeeld waterschade of kortsluiting van een elektrisch apparaat, reageert de aardlekschakelaar hierop en slaat om, waardoor je hele groepenkast uit valt. De aardlekschakelaar beschermd dus eigenlijk jouw groepen. En dat is wel zo veilig.
Per vier groepen in je groepenkast heb je een aardlekschakelaar nodig, dus het kan zomaar zijn dat je meerdere aardlekschakelaars in je meterkast hebt zitten. De aardlekschakelaar heeft onderhoud nodig, net zoals je gehele meterkast. Het is aan te raden om elke tien jaar je aardlekschakelaar te laten controleren door een erkend installateur. Ook kan je zelf de aardlekschakelaar testen, dit wordt aangeraden om dit minimaal twee keer per jaar te doen. Op de aardlekschakelaar zit een testknop. Mocht je daar hulp bij nodig hebben, kan ik ter plekke laten zien hoe je dat het beste kan doen.
Copyright © C. de Jong Montage | Webdesign: Studio EVG - Eveline van Ginneken